navigatiebalkStevenskerkActueelStevenskerkStevenskerkStevenskerkStevenskerk
    < vorige | volgende | overzicht >

Koning David, spelend op zijn harp

 Koning David

Na enige tijd in een van de straalkapellen te hebben gehangen, is het schilderij van de harpspelende koning David nu hoog in de noorderkapel te bewonderen. Het dateert van het midden van de 17e eeuw en is geschilderd door een navolger van Pieter Paul Rubens. De afmetingen van het werk, olieverf op doek, zijn 178,5 bij 160 cm. Ten dele is het een kopie naar een werk van Rubens zelf uit 1615, dat in het Städelsches Kunstinstitut (‘das Städel’) in Frankfurt am Main hangt, en waarvan nog meer kopieën bekend zijn. Het origineel van Rubens verschilt op enkele belangrijke punten van de kopie in de Stevenskerk: zo is het kleiner dan deze kopie, geeft het David niet in zijn geheel weer, en heeft het een minder gevarieerde achtergrond.

Het doek hing eerder in het Nijmeegse stadhuis. Mogelijk bevond het zich onder de schilderijen uit de rooms-katholieke schuilkerk in de Begijnengas die in februari 1668 in beslag werden genomen en in het stadhuis belandden.

Literatuur:
- Ackermans, L., ‘Schilderijen in het Nijmeegse Stadhuis’, in: G.Th.M. Lemmens (ed.), Het Stadhuis van Nijmegen, Catalogi van het kunstbezit van de Gemeente Nijmegen 4, Nijmegen: Nijmeegs Museum Commanderie van St.-Jan, 1982, 147–162, 152, nr. S15.