navigatiebalkStevenskerkActueelStevenskerkStevenskerkStevenskerkStevenskerk
    < vorige | volgende | overzicht >

Viering

De viering is het gedeelte waar het schip en de dwarspanden van het gebouw elkaar kruisen, en wordt daarom ook wel ‘kruising’ genoemd. In de Stevenskerk is de vloer van de viering sinds de na-oorlogse restauratie versierd met een ingelegde davidsster van ruim vier meter doorsnede. Tot in de jaren ’90 stond hierop de doopvont, maar die is naar de noordelijke kooromgang verplaatst.

Antependium paars Antependium wit
Antependium groen Antependium rood

In de zomermaanden is de viering van de Stevenskerk het liturgisch centrum in de kerkdiensten van het Oecumenisch Citypastoraat (OCP)—althans tijdens de dienst van de Schrift, want de tweede helft van de liturgie (de dienst van de Tafel) speelt zich op het koor af. In de wintermaanden is de viering nauwelijks in gebruik, omdat de diensten dan in de beide kapellen plaatsvinden.

Op de vroegere plaats van de doopvont staat thans een verhoogde tafel. Deze wordt tijdens de kerkdiensten gebruikt: er staan dan o.a. kaarsen op, een kruis, alsmede het symbolische beeldje van de verspieders die uit het land Kanaän terugkeren met een zware druiventros (Numeri 13:23).

Over de tafel hangt tijdens de dienst een van de vier ‘antependia’ (liturgische kleden) die het OCP bezit. De keuze van het antependium wordt bepaald door de liturgische kleur van de zondag. Paars hoort bij de zondagen van de Advent en de Veertigdagentijd; wit bij hoogtijdagen zoals Kerstmis, Pasen en Trinitatis; rood bij Pinksteren; en groen bij ‘gewone’ zondagen (‘zondagen door het jaar’). Bij ieder antependium horen twee bijpassende leeslinten die van de kanselbijbel omlaag hangen, en twee bijpassende stola’s voor de voorgangers. Antependia, leeslinten en stola’s zijn gemaakt door de naaldkunstenares Alie Jongepier uit Leeuwarden, die ook paramenten maakte voor de Jacobijnenkerk in Leeuwarden en de Laurenskerk in Rotterdam. Het witte antependium met stola’s was een geschenk van de Hervormde Stichting voor de Grote of St.-Stevenskerk ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het OCP in 1999.

Lessenaar Op een kleine verhoging (‘ambo’) naast de tafel staat de lessenaar, die de vorm heeft van een adelaar (symbool van de evangelist Johannes). Deze lessenaar is ooit in Nijmegen gemaakt, en is in bruikleen gegeven door het voormalige Nijmeegse stadsmuseum Commanderie van Sint-Jan (nu: Museum Het Valkhof), dat het stuk eerder van de Mozes en Aäronkerk te Amsterdam had verkregen. De ‘ambo’ heeft de kansel grotendeels vervangen als plaats vanwaar gelezen en gepreekt wordt.

Tot slot staat in de viering tegen de noordoostelijke pijler de paaskaars op een hoge kandelaar opgesteld. Tijdens kerkdiensten brandt deze kaars als symbool van de aanwezigheid van Christus, die zichzelf “het licht der wereld” noemde (Johannes 8:12). De paaskaars van het kerkelijk jaar 2000–2001 was ontworpen en gemaakt door de kinderen van het OCP.