navigatiebalkStevenskerkActueelStevenskerkStevenskerkStevenskerkStevenskerk
    < vorige | volgende | overzicht >

Stiltekapel

  Stiltekapel

Nadat de Heilig-Grafkapel jarenlang dienst had gedaan als stiltekapel, is deze functie sedert 26 mei 2002 overgenomen door een geheel gerenoveerde straalkapel in de zuidelijke kooromgang. In de nieuwe stiltekapel liggen een bijbel en een intentieboek, er staan bloemen en er brandt een kaars. Wie wil kan hier ook zelf een kaars opsteken. In een muurnis hangt een Russische icoon uit ca. 1600, een bruikleen uit Museum Het Valkhof, en vroeger in bezit van prof.dr. F. van der Meer.

In de zuidwand bevindt zich een deur naar de gerfkamer. Bij de inrichting van de stiltekapel is deze deur met een voorgezette wand aan het oog onttrokken.

Cross  

De stiltekapel wordt op vrijdagmiddag (niet in de wintermaanden) van 13.00 tot 13.20 uur gebruikt voor een oecumenisch middaggebed waarin de thema’s ‘vrede’ en ‘verzoening’ centraal staan. Met dit initiatief van de Nijmeegse Raad van Kerken en het Oecumenisch Citypastoraat schaart de Stevenskerk zich in de rij kerken die in de Tweede Wereldoorlog verwoest werden en die nu een wekelijkse gebedsdienst op vrijdagmiddag kennen: de kathedraal van Coventry, de Kreuzkirche in Dresden, de Laurenskerk in Rotterdam, de Sebalduskirche in Neurenberg, enz. Meer informatie over dit wereldwijde netwerk, de zogeheten ‘Community of the Cross of Nails’, is te vinden op de webpagina’s van het Coventryberaad.

In de Stevenskerk is al sinds 1953 een ‘cross of nails’ aanwezig (foto links): een kruis gemaakt van twee middeleeuwse spijkers uit de ruïnes van de kathedraal van Coventry, en geplaatst in bakstenen uit diezelfde kathedraal. Dit ‘cross of nails’ was vroeger ingemetseld in de noordelijke muur van de torenhal, maar bevindt zich sinds april 2003 in de stiltekapel. De tekst op de plaquette eronder luidt:

A STONE AND CROSS OF NAILS
FROM THE RUINS OF
COVENTRY CATHEDRAL
WITH GRATEFUL THANKS TO
THE NETHERLANDS
WAR GRAVES COMMITTEE

FOR THEIR DEVOTION TO
OUR GLORIOUS DEAD

STOKE (COVENTRY) BRANCH
BRITISH LEGION
– APRIL 1953 –
THEY DID NOT DIE IN VAIN