navigatiebalkStevenskerkActueelStevenskerkStevenskerkStevenskerkStevenskerk
    < vorige | volgende | overzicht >

Gedenksteen Von Sachsen-Hildburghausen

 Gedenksteen

Prins Ludwig Friedrich von Sachsen-Hildburghausen (1710–1759) was gouverneur van het kwartier van Nijmegen vanaf 1749 en tevens generaal van de infanterie. Hij was bovendien de oprichter (in 1752) van de Nijmeegse vrijmetselaarsloge St.-Lodewijk. Na zijn dood in 1759 werd hij bijgezet in de grafkelder van Catharina van Bourbon († 1469). Bij de restauratie van 1948–1969 zijn zijn stoffelijke resten in het noordertransept herbegraven.

Ludwig von Sachsen-Hildburghausen 

Op 8 juni 2002 onthulde de Nijmeegse burgemeester dr. Guusje ter Horst een gedenksteen voor de gouverneur die de Nijmeegse vrijmetselaars voor hem op het koor hebben laten houwen uit een ter plaatse aanwezige kale grafsteen. De steen valt alleen al door zijn oriëntatie op het westen onmiddellijk op tussen de oorspronkelijke grafstenen, die, zoals alle liggende grafstenen in de kerk, op het oosten gericht zijn.

Op de steen zijn symbolen te zien die een rol spelen bij de rituelen van de vrijmetselaars: o.a. zon en maan, de passer en winkelhaak, en het alziende oog. De inscriptie luidt:

LUDWIG
VON SACHSEN HILDBURGHAUSEN
stichtte in 1752
vrijmetselaarsloge no. 3
SINT LODEWIJK
heeft hier in 1759
de werktuigen neergelegd

JUBILEUM 2002

Voormalige altaarsteen

Onmiddellijk naast de gedenksteen ligt een voormalige altaarsteen, die als zodanig te herkennen is aan de vijf ingebeitelde kruisjes. Vaak wordt aangenomen dat deze altaarsteen afkomstig zou zijn van het middeleeuwse hoogaltaar, omdat dat in de 15e en 16e eeuw achterin het priesterkoor heeft gestaan. Maar het feit dat de steen nu ongeveer op de plaats van het oude hoogaltaar ligt, bewijst op zich niets. Het ingebeitelde nummer 886 toont aan dat de altaarsteen in de protestantse periode is hergebruikt als grafsteen. Omdat grafstenen vaak verplaatst werden, is het dus niet uit te sluiten dat de steen van een ander altaar afkomstig is (de 16e-eeuwse Stevenskerk telde namelijk zo’n dertig altaren, door de hele kerk verspreid), en pas later op deze plaats is terechtgekomen. Overigens is uit de literatuur bekend dat steen 886 ooit de grafkelder afsloot van graaf Adolf van Nassau-Siegen († 1608 bij Xanten; niet te verwarren met graaf Adolf van Nassau-Dillenburg († 1568 bij Heiligerlee), een broer van Willem de Zwijger). Voor deze graaf werd in 1901 op initiatief van gemeente-archivaris H.D.J. van Schevichaven een koperen gedenkplaat op het koor aangebracht, die nu in het noordertransept hangt.

Literatuur:
- Schevichaven, H.D.J. van, De St. Stephenskerk te Nijmegen, Nijmegen: H. ten Hoet, 1900 [blz. 74–75].
- Schevichaven, H.D.J. van, Tweede vervolg der Kroniek van Nijmegen tot en met den jare 1900, Nijmegen: H. ten Hoet, 1901 [blz. 64].