navigatiebalkStevenskerkActueelStevenskerkStevenskerkStevenskerkStevenskerk
    < terug >

Verklaring ds. Herderscheê 25 augustus 1865


[notulen algemene kerkenraad 25 augustus 1865, Gemeentearchief Nijmegen]

“Wij hebben deze vergadering verzocht, Broeders!, niet zozeer over den Open Brief uit Utrecht, als wel naar aanleiding daarvan. Het is, omdat daarin wordt aangehaald het protest van Br. Sneltjes, en wel bepaaldelijk deze zinsnede: dat een der beschuldigde predikanten zou hebben gepredikt: “Christus was een gewoon mensch; wie hooger van hem spreekt, zegt maar holle klanken.”
In eene vergadering nu van onzen bijzonderen kerkeraad 9 Juni jl. heeft de ouderling Sneltjes verklaard dat hij zelf de genoemde woorden niet heeft hooren uitspreken; en in diezelfde vergadering is met de stukken aangetoond dat de heer Sneltjes desaangaande geheel verkeerd is onderricht geworden en dat die woorden door geen van beide beschuldigde predikanten ooit gesproken zijn.
Thans wordt die onwaarachtige beschuldiging door de gemeenten van het gansche vaderland verspreid, met luide klacht dat zulke dingen van den kansel worden verkondigd.
Hoe grievend dit voor ons is, zult gij licht begrijpen en met ons gevoelen. Ja, wij komen er voor uit, dat wij zeer begeerig zijn naar ondersteuning tegenover de verbreiding van zoodanige aantijging. Daarom wenden wij ons tot u, met vertrouwen op uw liefde voor de waarheid en uwe broederlijke liefde. Wij verzoeken dringend de hulp van den Algemeenen Kerkeraad.
Uit dien hoofde hebben wij de eer voor te stellen:
1o dat de Algemeene Kerkeraad besluite zijne hulp te willen verleenen aan de beschuldigde predikanten, ten opzichte van de boven aangevoerde hun in den mond gelegde woorden.
2o Wat de wijze dier hulp aangaat, stellen wij (behoudens beter oordeel) voor als het geschiktste: dat de Algemeene Kerkeraad eene eenvoudige kennisgeving plaatse in de Kerkelijke Courant, waarin de geschiedenis der bewuste woorden wordt medegedeeld.”

<de beide voorstellen worden uiteindelijk aanvaard; Ter Haar publiceerde vervolgens ook de preek waarin gewraakte woorden gesproken zouden zijn (Ter 1865), met een kort verslag van gang zaken>